Quick Links

September

October


November


December


January

February

March

April


May

June



Season Calendar of Public Events (2013-2014)

Additional events may be posted on this page as the season progresses. Please check back, or sign up for our e-newsletter mailing list to receive notification here.


Fellowship Seminars
Fridays, 12:00-3:00 pm

Our series of monthly brown bag lunch seminars which focus on topics relevant to the understanding of our unique organizational model. Please call the CMW office if you would like to attend.

For a complete listing of dates, click here
(N.B. 2013-2014 list will be updated in October 2013).


Concert Admission Policy


CMW is committed to providing the greatest possible access to live music. While some Community MusicWorks Players concerts are free events, others may have a suggested donation or ticket cost associated with them. We hope that the price of admission will not prevent you fr om attending a concert. Please contact Community MusicWorks for more information.

August

Friday, August 30, 6:00 pm
CMW Players at Greenvale Vineyards

Performing Beethoven, Bach, Part and Nyman

Greenvale Vineyards
Portsmouth, RI

Admission: Free
More information here:
http://www.greenvale.com/event/community-musicworks-performs-greenvale-vineyards-aspart-of-the-375th-gala-weekend/

September

Friday, September 27, 5:00 pm
Salon Series at the Providence Athenaeum

A discussion about the upcoming Kronos Quartet collaboration
featuring composer Kareem Roustom

Providence Athenaeum
251 Benefit Street, Providence

Admission: Free


Saturday, September 28 at 8:30 pm
Community MusicWorks Players at Waterfire

performing Pärt and Roustom

Old Stone Bank Building
South Main Street, Providence

Admission: Free

October

Sunday, October 6th, 2:00 pm
Community MusicWorks Players featuring Cory Smythe, piano

performing Haydn, Fauré and Brahms

RISD Museum Grand Gallery
224 Benefit St, Providence

Free with museum admission

Thursday, October 17th, 7 pm
Sonata Series: CMW Players with Aaron Jackson, piano

RISD Museum Grand Gallery
224 Benefit Street, Providence

Free with museum admission

 

Saturday, October 19, 8 pm
Ars Subtilior

A series on subtlety in experimental music practice curated by Laura Cetilia.
Come enjoy an evening of quartets by André Cormier and a string trio by Jürg Frey.

500 Broad St., Unit 3
Providence RI 02909


November

Friday, November 8, 2013, 8:00pm
Kronos Quartet with Community MusicWorks Players

RISD Auditorium
17 Canal Walk, Providence

Tickets are $28-65 and are available online
at first-works.org or 401-421-4281


Thursday, November 21 at 7 pm
Sonata Series: Community MusicWorks Players

with Eliko Akahori, piano
performing Brahms and Debussy

RISD Museum Grand Gallery
224 Benefit Street, Providence

Admission: Free

December

Saturday, December 7 at4 pm
Community MusicWorks Players

A premiere by composer Gerald Shapiro
and works by Gorecki and Bach

Brown University's Cogut Center for the Humanities
Pembroke Hall 305
172 Meeting Street, Providence

Admission: Free

Thursday, December 19 at 7 pm
Sonata Series: Community MusicWorks Players

with Sakiko Mori, piano

performing Rebecca Clarke, Ives and Messiaen
RISD Museum Grand Gallery

224 Benefit Street, Providence
Admission: Free

January

Friday, January 24  at 5:30 pm
CMW Student Performance Party and Potluck


Calvary Baptist Church
747 Broad Street, Providence

Free; bring a dish to share


Sunday, January 26 at 2pm
The Alive! Arts Series of Roger Williams University presents:
Community MusicWorks Players
with Sakiko Mori, piano

Ives, Messiaen and Brahms String Sextet #2

Roger Williams University Performing Arts Center
Bristol, RI

Admission: Free

February

Saturday, February 1st at 7:30pm
*Please note change in venue and time*

Riley G Song
Colin Jacobsen "Ascending Bird"
Brahms G Major Sextet

Church of St. Mary, 538 Broadway, Providence
(across Broadway from Bell Street Chapel)
$15 suggested donation




Sunday, February 2nd at 3pm

Riley G Song
Colin Jacobsen "Ascending Bird"
Brahms G Major Sextet

The Towers, 35 Ocean Rd, Narragansett
$10 suggested donation, students free


Thursday, February 6th at 7pm
Sonata Series

RISD Museum Grand Gallery
224 Benefit St, Providence

Free with Museum admission

Saturday, February 22nd, 7:30pm, Pre-concert Talk: 6:30 p.m.
CMW Players with Haven String Quartet

Concert to include
Stravinsky Concerto in D Major for string orchestra
Tchaikovsky Serenade for Strings
Vivaldi Double Violin Concerto featuring students from CMW and Music Haven

Unitarian Society of New Haven
700 Hartford Turnpike, Hamden

Admission: $20, $10 students, seniors 
Tickets available at: http://www.brownpapertickets.com/event/472899 

Sunday, February 23rd, 2pm
CMW Players with Haven String Quartet

Concert to include
Stravinsky Concerto in D Major for string orchestra
Tchaikovsky Serenade for Strings
Vivaldi Double Violin Concerto featuring students from CMW and Music Haven

RISD Museum Grand Gallery
224 Benefit St, Providence

Admission: Free


March


March 9th
Ars Subtilior
4:30pm

Music for cello and piano by Alvin Lucier featuring Sakiko Mori (piano)
and Laura Cetilia (cello)

Program:
Music for piano with slow sweep pure wave oscillators
Music for cello with one or more amplified vases*
Twonings, for cello and piano

*Glass vases will be created specifically for this performance by RISD glass faculty member, Jocelyne Prince

Machines with Magnets
400 Main St, Pawtucket, RI

Friday, March 14th at 5:30 pm
Performance: Concert for Solo Instruments

Pre-reception
Musicians' Gallery
Solo Performances

186 Carpenter Street, Providence, 02903

$10 suggested donation


Friday, March 21st at 5pm
Salon at the Athenaeum: Nyman & New Music


Hosted by Chase Spruill, on Michael Nyman’s String Quartet #5

Providence Athenaeum, 251 Benefit St, Providence


NYMAN NORTH AMERICAN PREMIERE WEEKEND
Saturday, March 22th at 4pm

Michael Nyman Quartet #5
Schubert Quartet #13

Westminster Unitarian Church, 119 Kenyon Ave, East Greenwich

$10 suggested donation


March 23rd at 4pm
Michael Nyman Quartet #5
Schubert Quartet #13

*Please note change in location*
First Unitarian Church of Providence
1 Benevolent St

$15 suggested donation


April

Friday, April 4th - Saturday April 5th
Bach Marathon
The overnight Bach Marathon returns!
7PM-7AM Bach performances for solo instruments and ensembles, curated by Sakiko Mori. 

7:15-7:35 - 20min Lisa Barksdale & Fred Jodry : Sonata No. 5 in F minor for violin and harpsichord, BWV 1018 
7:35-7:50 - 15min Val Martino + Ren Schofield
7:50-8:05 - 15min Benjamin Givan
8:05-8:10 - 5min Minna Choi : Ysaye 2nd solo sonata "Obsession"
8:10-8:25 - 15min Asha Tamirisa + Caroline Park
8:25-8:40 - 15min The Wonder Show : O Ewigkeit, du Donnerwort
8:40-8:50 - 10min Forrest Larson
8:50-9:10 - 20min CMW Phase II Students : various pieces
9:10-9:25 - 15min Dungeon Broads
9:25-9:45 - 20min Annalisa Boerner : First Cello Suite
9:45-10:00 - 15min Sunk Heaven
10:00-10:30 - 30min Laura Cetilia
10:30-10:35 - 5min Lauren Latessa 
10:35-10:55 - 20min Brown Recluse Alpha
10:55-11:15 - 20min Heath Marlow : A British Phantasy 
11:15-11:40 - 25min Red House (Reba Mitchell) 
11:40-12:00 - 20min Matt Underwood
12:00-12:15 - 15min Eriel Huang : 
12:15-12:45 - 30min Titans of Jazz
12:45-1:05 - 20min Datura (Mindy, Naomi, Emily)
1:05-1:25 - 20min Andrea Pensado
1:25-1:45 - 20min Sebastian Ruth : 
1:45-2:05 - 20min Humanbeast
2:05-2:15 - 10min Joe DeGeorge : Switched Off Bach
2:15-2:30 - 15min Ben Eberle (from Sandworm)
2:30-2:40 - 10min Shawn LeSure : 
2:40-2:55 - 15min D. Seaver
2:55-3:10 - 15min Joe DeGeorge : In Glove with Bach
3:10-3:25 - 15min Rectrix (Pippi Zornoza) 
3:25-3:35 - 10min Jacob Khepler of Mothers News
3:35-4:00 - 25min Bromp Treb
4:00-4:20 - 20min Ealain McMullin & Emmy Holmes-Hicks : 
4:20-4:35 - 15min Stephan Moore
4:35-4:50 - 15min Chris Erway
4:50-5:05 - 15min Noise Nomads
5:05-5:25 - 20min Adrienne Taylor : G major Cello Suite
5:25-5:45 - 20min Geoff Mullen
5:45-6:20 - 35min Work/Death
6:20-6:40 - 20min Rhiannon Banerdt : A minor sonata 
6:40-7:00 - 20min Spiritual Recess

Manning Chapel, Brown University, Providence
https://www.facebook.com/events/722426511112143/?ref=br_tf


Sunday, April 6th at 3:30pm
Bach at the JCB


* SOLD OUT *

JS Bach Wedding Cantata for Soprano, Oboe and strings
Vivaldi 4 Violin Concerto
Bach Brandenberg Concerto #3

John Carter Brown Library, 94 George St, Providence
Corner of Brown and George Streets

Admission: Free; reservations required; contact CMW to reserve




Friday, April 18th at 8pm
CMW Presents: Jonathan Biss, piano

Beethoven Sonata Op. 10 no. 2
Janacek Selections from "On an Overgrown Path"
Beethoven Sonata op. 53 "Waldstein"
Chopin
3 Mazurkas op. 59
2 Nocturnes op. 62
Polonaise--Fantasie, Op. 61

RISD Museum Metcalf Auditorium, Chace Center, 20 North Main St, Providence

Admission: $25, $50, $100*
*Benefactor ticket

Visit communitymusicworks.org/biss.html for more information.

May

Friday, May 2 at 7pm

Youth Salon

Location: Bell Street Chapel
5 Bell Street

Call CMW for more info


Thursday, May 15th at 7pm
Performance: Sonata Series

RISD Museum Grand Gallery, 224 Benefit St, Providence
Admission: Free


Saturday, May 17th at 3pm

All-Fellows Program with Jesse Holstein

Prokofiev Quartet No. 2 in F Major
Mozart Viola Quintet in B-flat Major

Dedee Shattuck Gallery
1 Partners' Lane, Westport, MA 02790


Tuesday, May 27 at 6pm

Gala Student Performance

Roger Williams Casino at Roger Williams Park
http://www.providenceri.com/parks-and-rec/casino

June

Saturday, June 7th
4th Annual Experimental Music Concert 
Location TBA


Sunday, June 15th at 3pm

South Kingstown Land Trust Barn
featuring Dvorak String Sextet and Tchaikovsky Serenade for Strings 

To see 2002-2003 events, click here

To see 2003-2004 events, click here


To see 2004-2005 events, click here


To see 2005-2006 events, click here

To see 2006-2007 events, click here

To see 2007-2008 events, click here

To see 2008-2009 events, click here

To see 2009-2010 events, click here

To see 2010-2011 events, click here

To see 2011-2012 events, click here

To see 2012-2013 events, click here

   

About Us | Programs | Calendar | Media | Profiles | Get Involved | Contact Us | Home